Azam Baru Tahun Baru - UbaidullahJaafar

Wednesday, 2 January 2013

Azam Baru Tahun Baru



Assalamualaikum selamat petang semua, terima kasih kerana masih sudi lagi membaca entri saya & masih mengikuti perkembangan saya & pembaca setia saya . pagi ini tak tahu apa pula point-II yang amat bagus untuk dikongsikan disini. Pagi ?? sebenarnya saya buat entri ini pada 1/1/2013 pada waktu pagi,, malangnya masa tak mencukupi untuk menyiapkan entri ini ,, hehehee ,, saya sambung lah hari ini.. Aiish pening juga kepala ni, tulis satu perenggan, padam, perenggan, padam, perenggan padam.Hehehe.Mungkin santai-II saja asalkan kamu semua minat membaca =)

Harapan... Harapan menjadi laaayu,, inginku bahagia,, berrrsama .. lalalalaala . Ini lagu bukan puisi saya, jangan tersalah anggap pulak. Sebab sekarang saya masih ceria kerana inilah entri pertama pada tahun 2013. Hehehe. Semangat bukan main, tapi still terfikir-II apekah entri yang sesuai untuk dikongsikan. Banyak kenangan yang masih tak dapat dilupakan pada tahun lepas ( 2012 ) yang masih terpalit di memori,. Sebelum itu saya nak cerita kenangan saya masa tahun 2012 dulu yeee sebelum mengupas dengan lebih terperinci tentang semangat baru & agenda baru & harapan baru & langkah baru 2013 saya .


Kenangan 2012

Ketika saya duduk menulis entri ini saya terfikir, terkenang, apakah yang aku buat masa waktu macam ni 8.58 AM 1/1/2012 tahun lepas ? Ohh, tidak lah semua yang dapat saya ingat, tetapi dapat secebis dua kenangan yang dapat saya kongsikan. Pada awal tahun lepas, seperti biasa saya masih lagi salah seorang pelajar Politeknik Merlimau, Melaka dan masa tu saya masih cuti semester 5. Dan menuggu masuk semester 6. Apa yang saya ingat masa saya nak naik semester 6, saya sengaja balik rumah sewa lambat, sebab tak puas lagi cuti ?? hehehe, tidak lah, sebab saya ada beberepa komitmen yang perlu diselesaikan masa tu.

Net not net not net not dah masuk semester 6, sekejap je kan masa berlalu. Saya sudah berada di semester akhir, rasa berat nak tinggakan politeknik merlimau. Cukup lah masa tu sibuk dengan final projek, ulang alik Merlimau - KL - Muar untuk mencari ilmu dalam menyiapkan final projek saya. Masa tu saya tak dapat menggunakan waktu cuti saya untuk bercuti ? bercuti yang saya maksudkan ialah menggunakan waktu cuti itu untuk rehat & riadah  tanpa memikirkan segala kerja yang ada. Tetapi tidak bagi saya, kalau saya rehat habis pada waktu cuti ini bermakna saya tangguh untuk buat projek . Dan kalau dah naik cuti memang semakin sibuk lah saya dengan assignment & kuiz dan macam-II. Cuti yang saya maksudkan masa tu adalah cuit Raya Cina. Saya balik rumah sewa sorang-II dan seminggu kemudian siaplah projek itu. Saya buat Automatic Footwear Drier. Apa fungsi tu ? hehehe , Fungsinya adalah untuk mengeringkan pelbagai jenis kasut dan stokin disamping memberi kewangian pada kasut tersebut. Dan kita boleh pilih berapa lama kita nak hidupkan n berapa tahap kepanasan yang sesuai. Dan sekarang masih lagi berfungsi untuk kegunaan di rumah saya.Okie , nanti saya sambung cerita lagi ea. kalau cerita semua kang takut penat pulak nak baca.


Hari Inovasi :

Hari ini masih lagi terngiang-II di fikiran bila aku menatap gambar ini ,,

Masih segar di ingatan, rasa macam semalam je gambar ni di tangkap.



Automatic Footwear Drier , terima kasih rakan-II & pensyarah berikan semangat dan dorongan sehingga final projek ini berjaya disiapkan.

Alhamdulillah, projek yang tak difikirkan untuk dapat, tapi dapat jugak ,, Terima kasih budak rumah iaitu papan,botak,nizam,lan,fuad,akbar,azmi,zairi,safwan(a.k.a kepok),bani,fadhli.


Malam Pra- graduan
Pelbagai aneka cabutan bertuah dan tak kurang juga Kambing Salai yang sangat menyedapkannnnnn,,,tetapi daging kambing itu tidak sempat kami rakamkan.hehehe

sangat rindu waktu ini =)






Aktiviti Rakan kelas semester 6
Sebelum final exam menjelang, sempat lagi kami merancang mengadakan satu aktiviti merapatkan ukhwah dalam kalangan rakan sekelas sendiri. Alhamdulillah, sambutan sangat memberangsangkan,. 



Rewang
Ini merupakan aktiviti yang indah dan menyeronokkan di pengakhiran tahun . Baru beberapa hari yang ikhlas. Sambil rewang sambil makan, hehe . Keputusannya saya dapat belajar ilmu baru , membuat koslo! ,, Sangat sedapp... 
Epi, Ilham, Aku sedang memotong & mencincang halus sayur kubis. bestnyeeee



refleksi

Bermacam rintangan & pancaroba yang saya lalui sebelum ini. Adakalanya sangat melawakkan , menyedihkan, menggembirakan, menyakitkan hati . heheheh .. Kadang-II saya cuba juga konsikan dengan teman-II rapat bagaimana perjalanan kehidupan saya sampai saya berada sekarang. Mungkin ada yang menyangkal bahawa saya juga lahir dari seorang yang 'Perfect' . Oh tidak , sebenarnya kesempurnaan itu bukan lahir daripada keluarga, harta , & pangkat. Tapi kesempurnaan bagi saya adalah kita yang sentiasa merasakan diri kita ini serba kekurangan , serba kelemahan , mengadu & menadah tangan mengadu kepada Allah , dan beristiqamah mencari ke arah kesempurnaan.

Tidak pelik pun, dulu saya banyak menjerumus ke arah masa depan yang gelap. Dimana saya tidak terfikir langsung masa itu bahawa perancangan sekarang untuk masa depan adalah penting. Ia sebagai satu persediaan untuk kita kelak. Tetapi alhamdulillah, sejak saya pindah sekolah SMT MUAR, setahun selepas itu, segala-galanya berubah setelah diberi banyak petunjuk ajar & dorongan & didikan & daripada seorang guru-II saya. Semangat & doa daripada ibu bapa saya. Saya setuju dengan mengambil aspek ketegasan dalam mendidik anak-II & murid-II untuk berjaya.

Tetapi sekarang, jangan memandang saya yang dahulu, tapi saya cuba jadi yang sekarang, sesiapa sahaja layak jadi yang terbaik dalam hidupnya =)

Aminnn ,, Doakan saya  ~~


Azam 2013

Insyaallah, saya cuba yang terbaik tahun baru ini, & cuba belajar betul-II, belajar rajin-II. Doakan saya dapat menempuhi segala cabaran & rintangan yang saya lalui sekarang. Mungkin tidak semua tahu masalah yang saya hadapi, mungkin saya tak dapat kongsikan disini . Tahun baru ini banyak membawa titik permulaan saya dalam perubahan menjadi seorang yang lebih baik daripada tahun-II sebelum ini.

Azam & harapan saya tahun ini :

  1. Belum dapat apa-II penaja pelajaran, Harap tahun ni jugak saya dapat . Sebab tengah kering kontang nii.
  2. Masih memikirkan apa kerja part Time yang nak kene setup. Harap saya ada pekerjaan sampingan yang boleh membantu menyara hidup saya.
  3. Tak sure lagi pointer berapa sem ini, Harap dapat pointer terbaik seperti yang saya target ( *rahsia) hehehe .
  4. Azam semoga pointer baik je tiap-II semester.
  5. Dapat aktif dalam aktiviti sukan
  6. Konsisten dapat bayar kereta
  7. Menjadi seorang yang rendah diri 
  8. Semoga saya lebih mendalami keimanan ..


Thankk You for walking =)


Esok saya Final Exam Electrical Measurement ,, Fuhh ,, tuh yang tak sempat nak tulis entri. Byeeee.

Terima Kasih membaca =)

 
This blog was own by me & copyright 2012 Ubaidullah Jaafar . All Right Reserved To Me.