UbaidullahJaafar: February 2013

Thursday, 21 February 2013

Segmen : + Follower 2013







Assalamualaikum wbt~~

Owh tersangat rindu untuk beristirehat di kamar belog ini. Rasa macam dah berhabuk-habuk dah, mesti kena cari sapu bulu ni, nak lap-lap sikit kan. Cuba bayangkan yang belog ni adalah bilik kita yang sangat ekslusif, yang telah dihias dengan warna warni, sekuntum bunga mekar segar baru dipetik berdiri dalam gelas kaca lut-sinar sedang berisi air putih , lalu bunga itu senyum menghadap kita. Mungkin hati terubat seketika kan ?

Minta maaf sangat-sangat kepada kawan-kawan & shabat-sahabat blogger sebab sekarang hanya sempat jadi Silent BW (blogwalking) jea untuk segelintir entri. Sebab tak sempat nak menghadap paparan komputer riba buat masa yang lama kerana sibuk dengan beberapa aktiviti yang yang telah dijadualkan sepanjang cuti semester ini, tup tup dah habis cuti, dah nak mula semester ke-2 (dua). Sekejapnya masa berlalu, tak sempat nak berehat-rehat di rumah. Tapi tidak mengapa mungkin ini pengalaman baru buat saya yang boleh membangunkan kemahiran insaniah diri saya. Alhamdulillah, minggu ni dah bermulanya sesi perkuliahan minggu pertama disini, namun macam biasa lah minggu pertama biasa kuliah ramai pensyarah tak masuk, yang masuk mungkin hanya beri beberapa taklimat ringkas kemudian bersurai. Hoooray! kemain suka bila kelas tiada, sampai melonjak-lonjak keriangan sebab dah terbayang memang balik bilik nak tidur. Emm bagus ke macam tu ? hehehe. Tapi saya ambil kesempatan masa-masa macam ini untuk mengemaskini belog saya dah berhabuk-habuk ni. Rasa macam dah janggal bila dah 2 minggu tinggalkan belog, takut semangat boleh jatuh pulak. Hehehehe . Minta maaf andai tak dapat menulis sesedap Masak Lemak Cili Api, Semanis Kurma, Sedingin Genting Highland, dan Se'Sweet' Drama Korea.

Maaf lah lama membebel, namun saya lebih suka menyelitkan cerita, disebalik segmen ada ceritanya tersendiri, vice versa. Kerana saya suka, apa yang saya ingin kongsikan ada juga orang yang sudi membaca, sekurang-kurangnya, saya dah menghargai seseorang blogger dengna menyertai segmen anjurannya kan ?

Emm. Diam tak diam sudah 2(dua) bulan saya berblog, saya masih lagi newbie, dan follower baru 149 orang dan ada beberapa tips kejayaan untuk pelajar sepanjang saya melibatkan diri dalam program ini sebagai perancangan setiap semester antaranya ialah :


  1. membuat penjadualan harian : Saya rasakan penting untuk pelajar bagi mengatur urusan harian bagi mengimbangi waktu belajar, beriadah , berehat dan sebagainya. Sekurang-kurangnya kita tahu apa yang kita perlu buat setiap waktu;
  2. jumpa pensyarah di awal semester : Biasanya pelajar hanya akan jumpa pensyarah pada saat-saat akhir, saat peperiksaan akhir sudah hampir. Sepatutnya pelajar kena ubah tabiat ini dengan berjumpa & berta'aruf dengan pensyarah dengan lebih dekat dia awal semester. Ini bukan soal pasal kipas, tapi soal bagaimana ilmu yang kita belajar tu menjadi mudah dengan tidak lokek masa dengan pensyarah;
  3. mencari buku rujukan di perpustakaan : Sumber rujukan ni sangat penting, apatah lagi bahagian yang berkenaan dengan pengiraan. Selalunya pada minggu pertama Pensyarah akan terangkan tentang 'lecture plan' dan disitu kita boleh dapatkan sumber rujukan yang sesuai. Ini membantu tahap kefahaman kita tentang sesuatu subjek trsebut;
  4. memilih rakan yang positif : kadang-kadang kita ni mudah sangat terpengaruh dengan rakan-rakan. Kalau boleh kita sepatutnya mempengaruhi rakan kita dengan perkara positif. Sebab sekarang ni nak cari sahabat ni memang susah. Sahabat adalah seseorang yang boleh menegur kesilapan kita bukan mengiyakan kesilapan yang kita telah buat;
  5. mengulang kaji semula di luar kelas : sebenarnya kita banyak masa bila berada di luar kelas. Kalau kita tinggalkan apa yang telah diajar melebihi 24jam maka serta merta kita boleh lupa.
  6. pamer kata-kata perangsang & target A+ semua subjek semester ini : Buat satu senarai subjek dan target kita kemudian tampal di tempat-tempat yang kita boleh nampak. Sekurang-kurangnya ia menjadi pendorong untuk kita capai target tersebut. Target biar tinggi A+;
  7. bersedia awal : jangan tunggu akhir semester baru nak kenal pasti tang mana yang tak faham, masa tu lah baru nak terhegeh-hegeh jumpa pensyarah. Cerita dia memang susah la nak dapat keputusan Cemerlang. Apa yang kita tak faham kalau boleh tanpa melengah-lengahkan masa lagi terus jumpa pensyarah tanya mereka; dan
  8. kenalpasti SWOT diri : Tuliskan dan pamerkan Strength , Weakness, Opportunities, Threatness yang berkaitan dengan diri pada satu kertas dan tampal di dinding.

Saya percaya yang membaca ini juga merupakan seorang pelajar. Mari kita pratikkan yang ini . Saya doakan anda semua berjaya dalam mengharungi kehidupan sebagai seorang pelajar. Tadaaaa sahabatku =)



Terima Kasih membaca =)

Monday, 4 February 2013

SEGMEN : Blogwalking & Kenali IPT



Kelik kalau nak Join SEGMEN ni >> Husna Humairah & Kak Niera


Assalamualaikum, Selamat malam, sepetang bersama dalam blog . Wah , segmen ini mampu menarik minat saya lah. Saya sebenarnya blogger baru tau, memang minat join segmen. Tapi tidak lah semua segmen. Sebab percambahan segmen ni sangat drastik, tak sempat saya nak follow satu, demi satu, sebab saya pun sedang sibuk. Ini pun curi masa sikit sebab exited nak join segmen ini [ditulis pada waktu malamnya]. Terima kasih banyak-banyak kepada husna humairah & Kak niera sebab jemput join segmen ini. Emm nak tanya ? adik beradik ea ? nama macam semacam jea ? hehehe. Maaf busy body sikit. Tapi memang hebat lah , sebab idea segmen ini sebenarnya memberi impak positif sebenarnya kepada sesiapa yang membaca, menimbulkan perasaan menarik buat saya untuk menulis lagi =). Terima kasih ya.


Bila bercerita pasal IPT

"Entry kalian mestilah berunsurkan IPT masing-masing. (samada mengenai pensyarah, atau courses yang kalian ambil, atau hostel, atau kelebihan & kekurangan IPT, atau pengalaman pahit manis kalian di IPT tersebut atau apa sahaja yang berkaitan IPT. Atau mungkin boleh letakkan sekali cara-cara untuk mendaftar di IPT tersebut", Husna Humairah.


Saya sekarang sedang menuntut di UTHM ( Universiti Tun Hussien Onn Malaysia ) atau dahulunya terkenal dengan Kuittho ( Kolej Universiti Institut Teknologi Tun Hussein Onn ). Pasti semua tahu sebab ramai cikgu-cikgu saya, pensyarah-pensyarah saya kebanyakkannya pernah menuntut di sini (kUiTTHO). Kalau ada orang tanya "ubai, awak belajar mana ?", saya jawab lah "Ubai sekarang belaja kat UTHM", nanti mesti beliau akan tanya balik " UTHM kat mana tu ubai?", maka dengan mudahnya saya akan jawab balik " Dulu namanya Kuittho", lepastu serta merta dia jawab " Owh, KUiTTHO, saya tahu situ", jelas kan ? KUiTTHO sangat terkenal pada ketika dahulu, dimana ramai pensyarah, guru yang saya tanya dulu mereka belajar kat sini. Heeuww.


KUiTTHO sekarang dah jadi UTHM


Alhamdulillah, sedikit sebanyak saya dah sikit-sikit mengikut jejak langkah seperti mana guru-guru dan pensyarah-pensyarah saya pernah alami. course yang saya ambil adalah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik ( Sistem Kuasa ) dengan Kepujian. Wah panjang bennaww. Biasanya kalau orang tanya " Ko amek koz apee ? " Jawab saya " Elektrik, ". Jawaban saya mudah sahaja dengan satu perkataan mampu merungkai segala-galanya .


Kolej Kediaman Perwira

Saya tinggal di Kolej Kediaman Perwira, UTHM. Kolej Kediaman yang famous dengan taman penternakan arnab, penanaman serai, pengenalan kafe akademik sejajar dengan konsep kelestarian. Macam-macam aktiviti pelajar ada. Sama ada nak terlibat atau tak je. Alhamdulillah, kat UTHM ni boleh saving sikit, sebab kat sini kawasan kampung yang indah lagi nyaman dengan suasana kehijauan dan kelestarian. Boleh la nak saving bajet. Makan memang murah, lepastu kolej kediaman dekat je dengan kampus. Bas disediakan setiap 10 minit FREE!. Tiada alasan nak datang kelas lambat. 


Kolej Kediaman Perwira UTHM


Pengalaman Manis

Pengalaman manis ? pengalaman pahit ? biasalah, pelajar mesti kena lalui liku-liku macam tu. Baru lah kehidupan itu nampak berseni gittuw. Dengan warna warni. itu Alhamdulillah diam tak diam, semester 1 ini dah tamat, sekarang ni tengah cuti semester. Sedang tunggu pointer rasmi. Doakan saya dapat first class untuk semester ini =) . 
Pengalaman manis, Alhamdulillah semester ini: 
  1. terdetik dihati berubah jadi insan yang berjaya, tak nak fikir pasal cinta-II lagi selagi saya belum nikah; 
  2. saya dapat perform dengan baik semester ni; dan
  3. saya dapat berjumpa dengan tokoh-tokoh yang dapat memotivasikan diri saya. 
Tak nak cerita panjang-II , nanti penat lak baca kan. Lagi-II kalau ada gambar. Makin berjela lah karangan tu.


Program Anjuran Kolej Kediaman Perwira , Bengkel SKT 2102


Sedikit Sebanyak tentang UTHM

Seterusnya, saya nak ceritakan tempat-tempat yang menarik yang mungkin kita boleh manfaatkan bila kita dah melanjutkan pelajaran disana. UTHM sebenarnya banyak bangunan baru antarannya FKEE, FPTV, FKAAS, FSTPI, dan banyak lagi search sendiri hehehe. 


Fakulti Baru FKEE ( Fakulti Kejuruteraan Elektrik & Elektronik )



Perpustakaan UTHM, Terbesar Asia Tenggara


Perpustakaan ini gah berdiri, meskipun daku memandang dari jauh di sudut jendela.


Salah satu tempat yang menarik bagi saya adalah perpustakaan UTHM. Perpustakaan terbesar di Asia Tenggara tau. Kalau dah besar mestilah sumber rujukannya pun banyak,tak perlu nak berebut-rebut, nak cari buku pun cuma taip keyword sahaja dah keluar rak mana yang kita nak pergi. 


selesa kan perpustakaan dia ??


Malah, penggunaan komputer percuma, WOA ( Wireless Open Access), tempat belajar yang kondusif. Saya tidak akan melepaskan peluang untuk pergi ke sini setiap gap masa antara kelas. macam-macam kemudahan disediakan. 


Di tengah-tengah kemegahan perpustakaan ini ada lanskap yang cukup indah, nyaman, dan sejuk mata memandang. Terbaik..


Indahnya Masjid UTHM




Selain itu, masjid UTHM yang gah berdiri tersegam sejuk hati memandang membuatkan seseorang terkesima bila sampai sana buat pertama kalinya hehehe. Kadang-kadang, saya ambil peluang untuk solat jumaat disana, solat berjamaah disana. Di sana lebih tenang , aman dan damai.


Bestnya Dewan Konvokesyen UTHM

Rekabentuk ada menyerupai penyu kan ? Cantik =)


First time lihat, wow besarnya ini dalam hati berkata " alangkah,,, bla,, bla ,, bla ", mulut ternganga mata terbeliak. Lantas daku menyerbu masuk ke dalam sempena Festival Penyelidikan dan Inovasi 2012 pada waktu itu . Agak jakun lah , pusing sana pusing sini. Hihihi. Pusing sana pusing sini sebab kitorang ada task yang kena buat okie. Kitorang kena buat dokumentari dalam bentuk video dalam subjek CNI ( creativity and Innovation ) sempena festival ini. Memang mengujakan la lihat projek-projek beliau semua.


Sekitar Dalam Dewan Konvokesyen Ini






Bila lihat orang sedang bergraduasi sempena Hari Konvokesyen ni , diri rasa bermotivasi untuk belajar yang terbaik sebagai seorang pelajar. Agar berjaya .Doakan saya berjaya yea =).

Nak Mohon Masuk UTHM ??
                            UPU >>Beli Kod pin kat BSN >>KLIK SINI
WEB UTHM>>KLIK SINI

*TARIKH TUTUP UPU 2013/2014 adalah 15 APRIL 2013 ni!
*Tarikh Penting Permohonan UPU Sesi 2013/ 2014
Dah setakat ni jea saya cerita. Rasa ni pun dah banyak sangat dah kot. Rasa sengal dah tengkuk nak baca .. HEheehe ..Assalamualaikum , Baiiiiii..


Photobucket






Terima Kasih membaca =)

 
This blog was own by me & copyright 2012 Ubaidullah Jaafar . All Right Reserved To Me.