Persediaan Naik Cuti Semester - UbaidullahJaafar

Thursday, 5 September 2013

Persediaan Naik Cuti SemesterAssalamualaikum, salam sejahtera. Diharapkan sahabat-II & saudara-II dalam keadaan sihat dan ceria, mana tak nya, dah menikmati cuti semester. Kalau tiga (3) bulan itu dimanfaatkan dengan kerja saya rasa dah boleh buat bayar yuran semester dah. Hehe. Alhamdulillah, cuti tu pulak jatuh masa bulan Ramadhan dan Syawal. Rasanya banyak masa kalau nak habiskan dengan keluarga & kawan-II pada bulan Syawal asalkan Ramadhan dimanfaatkan dengan beribadah.

Tahu tak, sekejap masa berlalu. Sekarang tinggal seminggu lagi nak naik cuti. Ingatkan masa cuti boleh mengulangkaji. Ehh tak jugak. Termasuk lah saya asyik TAK MENYEMPAT STUDY ja, Fullstop. hehe. Tapi disini masih ada masa lagi untuk 'outing' ke perpustakaan untuk cari & pinjam buku-II sesuai sebagai bahan persediaan naik semester.

Emm, saya sempat menyiapkan kad ucapan untuk saudara & saudari semua. Boleh simpan dan cetak. hehe.Sebelum minggu perkuliahan bermula, saya ada beberapa cadangan sebagai persediaan naik cuti semester agar kita tidak lah terlalu kelam kabut, manakala perjalanan minggu pertama kuliah sangat tersusun.

  1. Print senarai subjek yang diambil pada semester ini;
  2. Buat analisa tentang subjek berkenaan tajuk pada setiap bab;
  3. Guna teknik 'scanning' untuk menjana pengetahuan pada subjek tersebut;
  4. Catat mana yang tidak faham & difikirkan susah; dan
  5. Dapatkan nota-II subjek @ buku yang berkenaan di perpustakaan.
Sekian,
Selamat mengharungi laluan baharu & semangat baharu pada semester ini. Khas UTHM student & UTHM blogger.
Terima Kasih membaca =)

 
This blog was own by me & copyright 2012 Ubaidullah Jaafar . All Right Reserved To Me.